Jeśli wycinanie pierniczków z ciasta uważasz za zbyt pracochłonne, skorzystaj z praktycznej formy do pieczenia, która pozwoli upiec 12 ciasteczek za jednym razem. Kształty przysmaków są wyjątkowo wymyślne – wśród nich znajdziesz między innymi dziadka do orzechów, świeczkę z płomieniem, misterną śnieżynkę czy tradycyjną buzię mikołaja, choinkę i księżyc.
Udekorowane lukrem, bakaliami i ozdobami cukierniczymi chatki z piernika będą wyglądać pięknie na świątecznym stole. Producent zaleca, by wypełniać formę ciastem mniej więcej w ¾ wysokości. By mieć pewność, że odwzorowanie kształtów będzie jak najwierniejsze, przed włożeniem do piekarnika należy lekko uderzyć wypełnioną formą o blat stołu.
Przy użyciu lekkiej, silikonowej formy do pieczenia stworzysz piernik w kształcie Ciastka, jednego z bohaterów bajki Shrek. Do dekorowania wypieku warto zaprosić najmłodszych domowników. Formę można myć pod bieżącą wodą, a także mrozić.
Silikonowa forma do babeczek pozwala stworzyć piekarnicze cuda w kształcie śnieżynek. Jeśli po upieczeniu oblejemy je białym lukrem, będą do złudzenia przypominać słodkie, świąteczne gwiazdki.
Cake-pops to nietypowa odmiana babeczek. Ciasto wlewa się do formy do pieczenia, która zamienia je w lizaki. Prezentowana foremka pozwala stworzyć 6 piernikowych bałwanków, które później można nabić na dołączone do zestawu patyczki.
Piernik w kształcie choinki będzie wyglądał znacznie ciekawiej niż ciasto upieczone przy użyciu klasycznej, prostokątnej formy do pieczenia czy keksówki. Ponieważ wykonano ją z silikonu jest elastyczna i łatwa w czyszczeniu, a ciasto nie będzie do niej przywierać nawet jeśli nie wysmarujemy jej tłuszczem przed pieczeniem.
Autor: Kasia Szulik