Czosnek niedźwiedzi to niezwykle aromatyczna roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dobrą wiadomością jest to, że chcąc skorzystać z jego zalet, nie musisz decydować się na suszoną wersję. Dowiedz się, jak sadzić w ogródku własny czosnek niedźwiedzi – uprawa tej rośliny nie jest wcale taka trudna!
Czosnek niedźwiedzi (z łaciny Allium ursinum) ma bardzo podobne właściwości lecznicze, jak czosnek pospolity. Słynie z bardzo dobrego wpływu na odporność, układ krążenia oraz trawienie. Stosowany był już w starożytności, a jego intrygująca nazwa ma związek z tym, że stanowi przysmak niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego.
Sprawdź również, jakie inne zioła do ogrodu warto wybrać.
Te argumenty powinny cię przekonać:
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r. w sprawie ochrony gatunkowej roślin, czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą częściową ochroną gatunkową. Nie wolno więc zrywać go w lesie lub na łąkach. Zamiast tego możesz zakupić nasiona czosnku niedźwiedziego lub sadzonki roślin i uprawiać go we własnym ogródku.
Uprawa czosnku niedźwiedziego nie jest trudna, jednak trzeba pamiętać, że roślina ta ma specyficzne wymagania. Sadzonki czosnku niedźwiedziego lub nasiona należy zasiać w cienistym otoczeniu, np. pod drzewami. Czosnek należy przysypać 2-5 cm warstwą ziemi.
Sadzonki czosnku niedźwiedziego najlepiej sadzić do gruntu pod koniec lata (sierpień/wrzesień).
Jeśli decydujesz się na zasianie nasion czosnku niedźwiedziego, idealny moment to późna jesień (październik/listopad). Liście czosnku niedźwiedziego rozwiną się wiosną następnego roku.
Niedźwiedzi Allium należy zbierać nie później, niż na początku maja. Wraz z okresem kwitnienia i zapylania czosnku przez trzmiele, podziemna jadalna część rośliny ulega zasuszeniu. Pamiętaj o tym, jeśli chcesz wykorzystać czosnek do celów kulinarnych.
Czosnek niedźwiedzi znajdzie szerokie zastosowanie w każdej kuchni. To znakomity dodatek do mięs i sosów, a zwłaszcza dipów czosnkowych na bazie jogurtu. Czosnek niedźwiedzi można również zasuszyć (np. w dehydratorze) i rozdrobnić w moździerzu, aby cieszyć się domowej roboty aromatyczną przyprawą.
Warto widzieć, że nie tylko cebulki czosnku niedźwiedziego nadają się do jedzenia. Liście rośliny świetnie sprawdzają się np. w sałatkach.
Jeśli tylko posiadasz własny ogródek, możesz śmiało zacząć uprawę czosnku niedźwiedziego. To niewymagająca sporej uwagi roślina, która spożywana regularnie bardzo przysłuży się twojemu zdrowiu.
Autorka: Joanna Stanuch