Data publikacji:

Pieprz - pielęgnacja, jaka ziemia, kwitnienie, rodzaje

Wielu z nas pieprz kojarzy z przyprawą, którą używamy do przyrządzanych przez nas potraw. I skojarzenie to poniekąd prawdziwe. Przyprawa ta bowiem wytwarzana jest z rośliny pieprzu. Nie każdy pieprz nadaje się jednak do spożycia, gdyż na świecie mamy wiele jego odmian, które są np. również roślinami ozdobnymi.
pieprz czarny

Pieprz – rodzaje rośliny

Pieprz to jedna z najpopularniejszych roślin na świecie. Występuje on głównie w klimacie równikowym, gdzie możemy spotkać niemal 700 gatunków tej rośliny. Rosną one zazwyczaj jako pnącza, jednak możemy spotkać także je również jako krzewy lub drzewa. Z powodu dużych wymagań związanych z klimatem, roślinę tę bardzo trudno jest uprawiać w Polsce. Po stworzeniu jej jednak optymalnych warunków nie jest to niemożliwe. Najpopularniejszym pieprzem spożywczym w naszym kraju, jest pieprz czarny.

Uprawa pieprzu

Polskie przysłowie: “Będziesz uciekał tam, gdzie pieprz rośnie”, nie jest przypadkowe. Bierze się ono z tego, że roślina, z której pochodzi ta szlachetna przyprawa, rośnie w odległych krajach. Dokładnie tych, w których mamy klimat tropikalny.

Stąd uprawa tej rośliny w naszej szerokości geograficznej nie jest łatwa. Wymaga ona dużego zaangażowania, wiedzy oraz cierpliwości. Od czego zatem rozpocząć naszą przygodę z pieprzem? Najpierw powinniśmy kupić sadzonki lub nasiona tej rośliny. Musimy jednak przygotować na spore trudności, wiąże się to bowiem z tym, dla wielu sklepów ogrodniczych handel sadzonkami pieprzu nie jest opłacalny.

Stąd musimy uzbroić w cierpliwość przy jej poszukiwaniu i przygotować się na nie najniższą cenę. Gdy już zaopatrzymy się w sadzonkę lub nasiona, powinniśmy ją jak najszybciej wsadzić. Najlepszym miejscem dla jej wegetacji będzie szklarnia, gdzie jesteśmy jej stworzyć dobre warunki cieplarniane. Wiele osób próbuje co prawda tę roślin pielęgnować w doniczce w warunkach pokojowych, jednak próby te w dużej części skazane są na niepowodzenie.

W warunkach pokojowych ciężko nam byłoby funkcjonować w wysokich temperaturach, zaś suche powietrze, jakie tam mamy nie sprzyja tej roślinie. Musimy też pamiętać, by nie próbować pieprzu wyhodować z ziarenka, jak podpowiadają nam niektóre internetowe poradniki. Dlaczego? Ziarenko to bowiem jest już martwe i z niego najprawdopodobniej nic nie wyrośnie. Jaka ziemia jest dla niego najbardziej odpowiednia. Klimat to nie jedyny czynnik wpływający na to, by w naszej szklarni lub doniczce rósł pieprz. Uprawa tej rośliny wymaga również odpowiedniego podłoża.

Zatem jaka ziemia? Pieprz jest rośliną tropikalną, stąd gleba musi być podobna do tej, co w jego naturalnym środowisku. Przyjmuje się, że powinna ona być lekko kwaśna o odczynie 5,5 -6,5 wartości. Nie należy zapominać o tym, że podłoże w tamtej szerokości geograficznej bogate jest w materię organiczną. Co ciekawe dobrze sprawdzi się tu ziemia do paproci "Arex Ziemia Do Paproc" i lub "Pnos Ziemia Kwiatowa 50L Ph 5,5-6,5."

Taką ziemię możemy również przygotować sami. Potrzebna nam do tego będzie próchnica, ziemia oraz piasek. Te składniki w stosunku 2-1-1 należy ze sobą wymieszać i tak przygotowana ziemia gotowa jest, by zrobić z niej podłoże dla naszej sadzonki. Rodzaj gleby to nie wszystko. Musimy także zadbać oto, by była ona zawsze nawilżona. Nie mogą jednak tworzyć się wokół niej kałuże. Stąd miejsce, w którym jest ona wsadzona, powinno być wyposażone w odpowiedni drenaż. Dobrą metodą będzie wsypanie tu warstwy piasku lub kamyków, które będą naturalnym filtrem.

Pieprz - pielęgnacja rośliny

Pieprz nie wymaga od nas dużej opieki. Jest to bowiem roślina rustykalna. Największym naszym wyzwaniem w jej pielęgnacji jest stworzenie dla niej jak najlepszych warunków do wegetacji. Jakie zatem to warunki?

Jasno i ciepło – to warunki, w których pieprz najlepiej się czuje

Pieprz lubi ciepło i światło, dlatego powinniśmy zapewnić mu dobrze nasłonecznione miejsce, gdzie temperatura ciągu dnia powinna się tam wahać pomiędzy 25-30 stopni Celsjusza, zaś w nocy nie powinna spaść poniżej 15 stopni Celsjusza.

Ważna jest także wilgotność powietrza, tak by utrzymywała się tam pomiędzy 60-90 procent. W naszej szerokości geograficznej z nasłonecznieniem różnie bywa. Tu z odsieczą przybywa nam jednak technika, gdzie za pomocą fito lamp LED, możemy zrekompensować ten ubytek tym roślinom.

Podlewanie pieprzu

Podlewanie rośliny to niezwykle ważna czynność. Lubi ona bowiem wilgoć, ale nie należy z nią przesadzać. Stąd jak wspomnieliśmy wyżej, podłoże należy zaopatrzyć w odpowiedni drenaż, tak by nadmiar wody mógł być swobodnie odprowadzony. Ponadto musimy pilnować, by ziemi nie wysuszyć, stąd należy ją często podlewać. Wodę, którą będziemy używać do tej czynności, powinna być ciepła. Wynika to z tego, że zimna woda mogłaby uszkodzić roślinę.

Nawożenie rośliny

Kolejnym elementem pielęgnacji nawożenie pieprzu. Jak każda roślina potrzebuje ona mikroelementów, które pomogą jej odpowiednio się rozwijać oraz będą chroniły przed pasożytami. Najlepszy tu będzie nadmanganian potasu. Do nawożenia rośliny nie powinno się natomiast używać świeżego obornika.

Jak wygląda pieprz w czasie kwitnięcia i jak wtedy o niego dbać

Pieprz kwitnie stosunkowo szybko. Świadczą o tym niewielkie białe listki. To one właśnie wydają małe ziarnka, które swoim wyglądem przypominają jagody. Zbiór oraz przygotowanie każdego rodzaju pieprzu do spożycia wymaga indywidualnego podejścia.

Stąd jeżeli nasz pieprz jest przyprawą, powinniśmy się dokładnie zaznajomić, jak należy to zrobić. Ta wiedza nie jest już tak potrzebna w przypadku pieprzu ozdobnego, który w sposób naturalny przechodzi każdą fazę wegetacji.
Zdjęcie: leungchopan/Envato Elements
Autor: Beniamin Feliksiak