Data publikacji:

Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Które rozwiązanie wybrać? 

Dylemat pomiędzy płytą indukcyjną, a ceramiczną ma wielu użytkowników, którzy chcą jeszcze efektywniej gotować. Które z tych rozwiązań jest lepszym wyborem? Odpowiadamy! 

Charakterystyka płyt ceramicznych

Płyta ceramiczna na pierwszy rzut oka wygląda jak płyta indukcyjna, dlatego o pomyłkę nie trudno. Jednak różnice pomiędzy nimi są ogromne. Ceramiczne płyty pod warstwą odpornego na uszkodzenia szkła mają umieszczoną specjalną grzałkę, która ma kształt spirali. Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim błyskawiczne nagrzewanie i brak konieczności stosowania specjalnych garnków. Nowoczesny wygląd płyt ceramicznych idzie w parze z bardzo atrakcyjną ceną. W ten sposób można zaprojektować nowoczesną kuchnię niskim kosztem. 

Minusem płyt ceramicznych jest przede wszystkim ciepło resztkowe. Po zakończonym gotowaniu powierzchnia grzewcza ma wysoką temperaturę jeszcze przez pewien czas. To negatywnie wpływa na zużycie energii. Dodatkowo, utrzymanie w czystości płyty ceramicznej jest nieco trudniejsze niż indukcyjnej. W sklepach można jednak dostać specjalne preparaty do czyszczenia zaschniętych i lekko przypalonych resztek jedzenia, które osadzają się na szklanej powierzchni. 

Charakterystyka płyt indukcyjnych 

Płyty indukcyjne przede wszystkim są uznawane za nowocześniejsze, a to za sprawą zastosowanej w nich technologii. Wewnątrz są umieszczone cewki, które generują pole elektromagnetyczne do pól grzewczych. Aby płyta indukcyjna mogła działać, należy zastosować specjalne garnki wykonane z ferromagnetyków. Tylko one są w stanie wytworzyć ciepło i uruchomić nagrzewanie. To wpływa jednak na bezpieczeństwo, ponieważ pole grzejne automatycznie wyłącza się po odłożeniu garnka. Dodatkowo powierzchnia nie ulega nagrzaniu, co chroni dzieci przed ewentualnym poparzeniem. 

Dużą zaletą płyt indukcyjnych jest oszczędność energii, głównie ze względu na ogrzewanie wyłącznie danego pola. Praktycznie wszystkie płyty mają tryb turbo, który pozwala na błyskawiczne podgrzanie potraw i zagotowanie wody. Tego typu urządzenie można łatwo utrzymać w czystości. Największą wadą jest cena. Na starcie trzeba zapłacić znacznie więcej, niż za płytę ceramiczną. Dodatkowo obowiązkowo należy zakupić garnki przystosowane do indukcji. 

Płyta indukcyjna czy ceramiczna - która jest lepsza? 

Odpowiedź na to pytanie jest trudniejsza, niż mogłoby się wydawać. Jeśli szukasz niedrogiej płyty, która zastąpi płytę gazową, to wybór modelu ceramicznego jest bardzo dobrym pomysłem. Świetne wzornictwo i niezłe parametry sprawiają, że na takiej płycie można przygotować wiele potraw. Dodatkowo w cenie podstawowych płyt indukcyjnych można znaleźć modele charakteryzujące się większą ilością pól grzejnych, a także mniejszym zużyciem energii. 

Jednak do płyty indukcyjnej nie należy się zniechęcać z powodu ceny. To fakt, że początkowy zakup wiąże się z większym wydatkiem, ale z czasem taka inwestycja na pewno się zwróci. Płyty indukcyjne przede wszystkim gwarantują komfort użytkowania i bezpieczeństwo.

To ważne, jeśli w domu znajdują się małe dzieci. Rozwój technologii indukcyjnej sprawił, że wybór tego typu płyt jest ogromny. Nieźle wyposażone modele można już kupić za około 1100-1300 złotych. Na pytanie - płyta indukcyjna czy ceramiczna nie jesteśmy w stanie jednoznacznie odpowiedzieć. Rodzaj płyty należy dostosować do indywidualnych potrzeb. Każdy wybór będzie na pewno dobry!