Data publikacji:

Co to jest termoobieg w piekarniku i jak działa?

Funkcja termoobiegu w piekarniku, niegdyś niezwykle rzadka i poszukiwana, jest obecnie standardem w większości dostępnych na rynku kuchenek. Wielu z nas nadal nie zdaje sobie jednak w pełni sprawy, jak ona działa oraz do jakich specyficznych zadań została zaprojektowana.

Polecamy: Jak wyczyścić piekarnik?

termoobieg w piekarniku

Obecnie trudno jest znaleźć nową kuchenkę bez funkcji termoobiegu. Jeszcze jakiś czas temu była ona intensywnie promowana przez czołowych producentów sprzętu AGD, jako kolejna rewolucja w kuchni, która na stałe odmieni proces przygotowania potraw.

Dziś już kompletnie spowszedniała, stając się kolejną opcją na długiej liście funkcji i trybów pieczenia w piekarniku. Wielu z nas nie ma jednak pojęcia, na czym ona polega i zazwyczaj traktuje ją trochę jako magiczny trik, który uczyni nasze dania lepszymi

Co to jest termoobieg?

Pomimo tego, że termoobieg był okrzyknięty przez marketingowców ogromnym technologicznym korkiem naprzód, w rzeczywistości funkcja ta działa w bardzo banalny sposób.

Normalnie kuchenki gazowo-elektryczne i elektryczne do ogrzewania swojego wnętrza wykorzystują zestaw grzałek, które zamontowane są na górnej lub bocznych ściankach piekarnika. Sprawia to, że potrawy znajdujące się w środku nie są ogrzewane ze wszystkich stron. Funkcja termoobiegu rozwiązuje jednak ten problem. Opiera się na wentylatorze, który podczas pieczenia wprawia w ruch ogrzane powietrze, które równomiernie owiewa całą potrawę.

Termoobieg w kuchenkach występuje w dwóch podstawowych wariantach:

  • termoobieg tradycyjny – funkcja opiera się w całości na wentylatorze rozprowadzającym ciepło po całym piekarniku;
  • termoobieg z grzałką – w tym przypadku wentylator termoobiegu został dodatkowo wyposażony we własną, oplatającą go okrągłą grzałkę. Konstrukcja ta przyśpiesza jeszcze bardziej proces rozprowadzania ciepła oraz nagrzewania się wnętrza kuchenki. Zaznaczmy, że w razie potrzeb w każdej chwili możemy włączać lub wyłączać dodatkową grzałkę.

Funkcja na pokrętle lub w panelu sterowania jest zazwyczaj reprezentowana za pomocą charakterystycznego znaczka termoobiegu przedstawiającego mały wentylator. Jego kształt i wygląd na grafice będzie jednak różnił się w zależności od producenta.

Kuchenka zaoferuje nam zazwyczaj kilka opcjonalnych trybów działania termoobiegu, które różnią się swoją intensywnością oraz liczbą grzałek biorących udział w pieczeniu. Aby poznać konkretne szczegóły na temat ich działania oraz przeznaczenia, musimy niestety sięgnąć do instrukcji obsługi posiadanego modelu.

Zalety termoobiegu

Kuchenka z termoobiegiem pozwala nam zaoszczędzić czas. Wentylator przyśpiesza bowiem proces nagrzewania się komory pieczenia. Przebywające w niej potrawy potrzebują też względnie niższej temperatury do osiągnięcia tego samego efektu. Świadczą o tym najlepiej oznaczenia na produktach żywnościowych.

Jeżeli przyjrzymy się nim z bliska, przekonamy się, że zazwyczaj polecana temperatura w piekarniku statycznym jest o 20 stopni wyższa niż w tym z termoobiegiem. Te obie cechy pozwalają też dość znacząco zmniejszyć zużycie energii elektrycznej.

Największą zaletą termoobiegu jest jednak oczywiście jego wpływ na samo pieczenie. Jak już wspomnieliśmy, funkcja nagrzewa papiernik w bardzo równomierny sposób. Eliminuje to wiele problemów z niedopieczonym lub suchym w środku mięsem, a także spalonymi brzegami lub spodami ciast.

Technologia pozwala również na swobodne korzystanie z dwóch rusztów jednocześnie, co może zaoszczędzić nam czas potrzebny na przygotowanie rożnych potraw lub wypieków. Niektóre kuchenki posiadają dodatkowo konstrukcję typu Dual Cook ze specjalną metalową przegrodą, która dodatkowo rozdziela górną i dolną część piekarnika, zapobiegając przenikaniu się rożnych zapachów.

Termoobieg może również pomóc w czyszczeniu piekarnika. Wystarczy włożyć do jego środka żaroodporne naczynie wypełnione wodą, a następnie je podgrzać. Para osiądzie na ściankach komory, zmiękczając stwardniały i tłusty bród, ułatwiając jego późniejsze usuwanie.

Do jakich potraw używamy termoobiegu?

Pamiętajmy, że termoobieg nie jest uniwersalną funkcją, która poprawi jakość każdej przygotowywanej potrawy. Pieczenie z jego udziałem zaleca się do ciężkich potraw, w których skład wchodzą różnego rodzaju mięsa, ryby, a także warzywa. Dzięki temu potrawy zachowają swoją soczystość oraz pyszny smak.

Z tego powodu termoobieg sprawdzi się również idealnie przy przygotowaniu zapiekanek czy lazanii. Nie zaleca się jednak jego uruchamiania przy przygotowywaniu delikatnych potraw, które powinny pozostać suche we wnętrzu. Mowa tu o wszelkiego rodzaju ciastach drożdżowych, kruchych i biszkoptowych, a także domowych chlebach.

Autor: Michał Kułakowski