Sprawnie działający system wentylacyjny zapewnia bezpieczeństwo i komfort użytkowania kuchni. Jeśli właśnie urządzasz pomieszczenie przez wielu nazywane sercem domu, zobacz, co musisz wiedzieć o wentylacji kuchni.
Urządzając kuchnię, najwięcej uwagi przykładamy do aspektów dekoracyjnych czy funkcjonalnego rozmieszczenia najważniejszych elementów wystroju. Okazuje się jednak, że prawidłowa wentylacja kuchni jest równie ważna, jak zastosowanie zasady trójkąta roboczego czy dobór odpowiednich materiałów wykończeniowych.
W kuchni panują przecież specyficzne warunki: podczas gotowania wytwarzana jest para wodna, powstają intensywne zapachy, a co więcej, kuchenki często są zasilane za pomocą gazu. Dobrze zaplanowana wentylacja kuchni jest zatem punktem obowiązkowym. O czym w takim razie warto pamiętać?
Sprawdź również, jak wykorzystać cegłę w kuchni.
Wentylacja to proces cyrkulacji powietrza. W jego efekcie dochodzi do odprowadzenia zużytego powietrza na zewnątrz budynku oraz zassania świeżego. Prawidłowe działanie systemu wentylacyjnego jest niezbędne dla funkcjonowania ludzi i zwierząt w zamkniętych pomieszczeniach.
Wraz ze zużytym powietrzem, na zewnątrz odprowadzana jest również para wodna oraz nieprzyjemne zapachy. Co ciekawe, sprawnie działająca wentylacja przekłada się również na kondycję samych budynków, jak i działających w nich urządzeń.
Jej działanie możliwe jest dzięki różnicy temperatur panujących wewnątrz i na zewnątrz budynków. W efekcie zużyte powietrze z pomieszczeń jest zasysane do kratek i kanałów wentylacyjnych, a następnie odprowadzane na zewnątrz. Z kolei świeże powietrze dostaje się do środka przez uchylone okna oraz specjalne nawiewniki zamontowane np. w ramach okiennych.
Wentylacja grawitacyjna działa efektywnie przede wszystkim zimą i jesienią, gdy różnica temperatur między wnętrzem budynku, a jego otoczeniem jest znaczna. W okresie wiosenno-letnim system może działać nieco mniej sprawnie.
Sprawniejszy system wymiany powietrza, do którego dochodzi na skutek pracy wentylatora. Wiatrak wymusza zwiększony obieg powietrza, a w efekcie odprowadzanie zużytego i doprowadzanie świeżego. Popularnym rozwiązaniem jest montaż tzw. rekuperatorów, które pozwalają na odzyskiwanie ciepła z wywiewanego powietrza. Przekłada się to na efektywniejsze ogrzewanie pomieszczeń.
Połączenie dwóch wymienionych wcześniej systemów wentylacyjnych, gdzie mechaniczny obieg stanowi wspomaganie naturalnego w momencie, gdy warunki atmosferyczne nie pozwalają na efektywną wymianę powietrza w grawitacyjny sposób.
Najważniejsze akty prawne, które regulują wymagania, jakim musi sprostać wentylacja kuchni, to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku, dotyczące warunków technicznych, jakie powinny spełniać budynki mieszkalne oraz Norma PN-83/B-03430.
Sposób wentylacji kuchni jest determinowany przede wszystkim przez dwa czynniki: obecność okna oraz kuchenki zasilanej gazem. W związku z tym przepisy określają minimalne wartości metrów sześciennych powietrza wymienianego w ciągu godziny przez kanał wentylacyjny.
W przypadku kuchni z oknem, w której zamontowano kuchenkę gazową, wentylacja powinna wymieniać 70 metrów sześciennych powietrza w ciągu godziny. W przypadku kuchni z oknem, w której znajduje się kuchenka elektryczna, wartość ta spada do 50 metrów sześciennych.
Jak podaje Stowarzyszenie Polska Wentylacja, zrzeszające specjalistów z branży, w kuchni, w której brakuje okna, za to jest zamontowana kuchenka gazowa, w pomieszczeniu powinna działać wentylacja mechaniczna w systemie nawiewno-wywiewnym.
W kuchni dużo się dzieje. Podczas przygotowywania posiłku dla całej rodziny często korzystamy nawet z kilku palników. To powoduje powstawanie znacznej ilości zanieczyszczeń, pary wodnej oraz zapachów. Dlatego właśnie bardzo ważne jest wspomaganie systemu wentylacyjnego za pomocą okapu kuchennego.
Najefektywniejszym działaniem charakteryzuje się okap działający w trybie wyciągu. Urządzenia tego typu zasysają powietrze oraz odprowadzają je do kanału wentylacyjnego, co pozwala na efektywną wymianę zużytego powietrza. Z kolei okapy pracujące w trybie pochłaniaczy jedynie filtrują powietrze i ponownie wtłaczają je do wnętrza. W takim przypadku trzeba zadbać o dobór okapu wyposażonego w dobrej jakości filtry.
Nieprawidłowe działanie systemu wentylacyjnego w kuchni i mieszkaniu może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Jeśli wentylacja działa nieskutecznie, można to zaobserwować na podstawie pewnych sygnałów.
Jeśli w pomieszczeniu wentylacja nie działa sprawnie, na szybach i w narożnikach pomieszczenia skrapla się wilgoć. To z kolei może prowadzić do pojawiania się pleśni, która może być szkodliwa dla zdrowia.
Okazuje się, że brak dopływu świeżego powietrza odbija się na samopoczuciu mieszkańców budynku. Bóle głowy i przewlekłe zmęczenie może być symptomem tzw. syndromu chorego budynku. To zespół dolegliwości, które występują na skutek długotrwałego przebywania w źle wentylowanych wnętrzach. Co więcej, nieefektywna wentylacja może też nasilać objawy alergii.
Naturalną konsekwencją złej wymiany powietrza jest nieprzyjemny zapach unoszący się w pomieszczeniach.