Drożdże w ogrodzie to nie nowy wynalazek, a metoda stosowana już przez nasze prababcie. Proste środki na bazie drożdży piekarskich przygotujesz w domu zaledwie w kilka chwil – zalety ich stosowania są natomiast nieocenione. Sprawdź przepis na nawóz oraz oprysk z drożdży i zadbaj o swój ogród w naturalny sposób.
Obecnie na rynku można znaleźć całe mnóstwo preparatów służących do nawożenia roślin i zabezpieczania ich przed szkodnikami. Niestety, wiele z nich bazuje na szkodliwych substancjach, co uniemożliwia ich stosowanie m.in. na roślinach jadalnych. Poza tym sklepowe nawozy mogą stanowić spory wydatek – zwłaszcza jeśli posiadasz ogród pokaźnych rozmiarów.
Na przygotowaniu domowego nawozu można sporo zaoszczędzić. Wystarczy kostka najzwyklejszych drożdży piekarskich oraz odrobina wody, by zatroszczyć się o rośliny w ekologiczny i bezpieczny sposób.
Drożdże piekarskie to nie tylko niezbędny dodatek do wielu wypieków, ale również źródło cennych substancji, w tym przede wszystkim witamin z grupy B. W drożdżach zawarte są również aminokwasy, żelazo oraz węglowodany. Taka mieszanka sprawia, że drożdże stanowią idealny pokarm dla większości roślin.
Stosowanie drożdży piekarskich w ogrodzie ma jeszcze jedną zaletę: jako że są one organizmami żywymi, zasiedlają roślinę, wchodząc z nią w symbiozę, a także wypierają szkodliwe mikroorganizmy. Regularne stosowanie drożdży w ogrodzie zabezpiecza rośliny przed wieloma pasożytami, w tym szkodliwymi grzybami.
Nawóz drożdżowy znakomicie wspomaga ukorzenianie roślin oraz ich wzrost. Jak zatem skorzystać z dobroczynnego działania drożdży piekarskich we własnym ogródku? Domowy naturalny nawóz przygotujesz dosłownie w kilka minut.
Pierwszy wariant to niefermentowany nawóz drożdżowy. Aby go przygotować, kostkę drożdży (100 g) wrzuć do wiadra i zalej 10 l ciepłej wody. Mieszankę odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu możesz nawozić swój ogródek.
Drugą opcją jest fermentowany nawóz z drożdży, przez wielu uznawany za bardziej skuteczny i odżywczy. Jego przygotowanie wymaga jednak nieco więcej czasu. Wrzuć kostkę drożdży do wiadra oraz zasyp ją 1 szklanką cukru. Po upływie 2 godzin zalej drożdże ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na tydzień.
Nawozu drożdżowego warto używać co najmniej raz w miesiącu. Warto pamiętać, że sprawdzi się on również w przypadku roślin doniczkowych.
Pamiętaj, że do przygotowania nawozu drożdżowego powinieneś używać przegotowanej, lecz niekoniecznie czystej wody. Wykorzystaj np. wodę po gotowaniu warzyw – w ten sposób dostarczysz swoim roślinom dodatkowych substancji odżywczych.
Rośliny w domowym ogrodzie narażone są na ataki wielu pasożytów, w tym szkodliwych grzybów, które niszczą zarówno korzenie, jak i część naziemną. Drożdże piekarskie pomogą ci zabezpieczyć rośliny przed atakami groźnych mikroorganizmów. Jako że drożdże z łatwością wchodzą w symbiozę z roślinami, stosując oprysk na ich bazie, skutecznie je ochronisz.
Do przygotowania oprysku drożdżowego będziesz potrzebować 100 g drożdży, 10 l przegotowanej wody oraz 0,5 litra tłustego mleka. Wszystko razem wymieszaj, a następnie przelej do butelki z atomizerem lub do opryskiwacza ogrodniczego.
Oprysk drożdżowy należy stosować raz w tygodniu przez cały okres wegetacyjny roślin. Sprawdzi się szczególnie dobrze do ochrony roślin narażonych na atak mączniaka lub szarej pleśni – truskawek, pomidorów i ogórków.