Data modyfikacji:

Czy kupić kuchenkę ceramiczną? Wady i zalety

Kuchenki elektrycznego starego typu zostały wyparte przez znacznie nowocześniejsze płyty ceramiczne. Są one znacznie łatwiejsze w czyszczeniu, a ich wygląd cechuje się wyższą estetyką. Czy warto wybrać kuchenkę ceramiczną? Dowiedz się, kiedy i dlaczego warto zwrócić na nią uwagę.
Ciemna kuchnia

Dlaczego kuchenka ceramiczna wyparła dawne kuchenki elektryczne?

Kuchenki elektryczne przez długie lata gościły w polskich domach i mieszkaniach, jednak nie cieszyły się najlepszą opinią. Głównym problemem w ich użytkowaniu było wysokie zużycie prądu, przekładające się na spore koszty gotowania. Kuchenka ceramiczna jest tańsza w użytkowaniu, a ponadto posiada szereg zalet, które podnoszą jej funkcjonalność.
Kuchenka ceramiczna posiada gładką powierzchnię, którą łatwo wyczyścić z resztek jedzenia, przypaleń i innych zabrudzeń. Dodatkowo jedynym elementem, który nagrzewa się w płycie ceramicznej jest pole grzewcze. Dzięki temu ryzyko poparzenia jest mniejsze, a kuchenka jest bezpieczniejsza dla rodzin z dziećmi lub osób niepełnosprawnych. W zależności od ceny urządzenia znajdzie się w nim funkcje, takie jak programator dotykowy lub timer.

Współcześnie zalety kuchenek ceramicznych znacznie przewyższają pozytywne aspekty użytkowania zwykłych kuchenek elektrycznych. Urządzenia starego typu są jednak tanie, co sprawia, że wciąż znajdują się chętni do ich zakupu. Takie sprzęty sprawdzą się jedynie w przypadku, gdy używa się ich sporadycznie, np. w domku letniskowym, i poszukuje się sprawnej kuchenki za możliwie najniższą cenę.

Kuchenka ceramiczna wolnostojąca czy do zabudowy?

Podczas wybierania kuchenki ceramicznej ma się możliwość postawienia na płytę do zabudowy lub urządzenie wolnostojące. Płyty do zabudowy świetnie prezentują się w nowoczesnych aranżacjach kuchni. Zajmują niewiele miejsca i umożliwiają stworzenie wygodnej zabudowy z oddzielnym piekarnikiem w słupku. Płyta do zabudowy jest mało praktyczna, gdy chce się wymienić jedynie kuchenkę. Do montażu płyty niezbędna jest dodatkowo szafka kuchenna oraz wycięcie odpowiedniego otworu w blacie. Jeśli nie planuje się kupna całego zestawu nowych mebli, dokupienie wyłącznie jednej nowej szafki może okazać się niemożliwe.
Wolnostojąca kuchenka elektryczna ceramiczna jest dobrym wyborem dla osób, które chcą niedrogo wymienić sprzęt do gotowania na nowy. W takim modelu znajdzie się wbudowany piekarnik, dzięki czemu nie trzeba wydzielać dodatkowego miejsca na piekarnik w słupku lub przechowywanie prodiża.

Na rynku znajdzie się również kuchenkę turystyczną ceramiczną. Jest to sprzęt przenośny, przeznaczony do biwakowania lub użytkowania na działkach rekreacyjnych. Kuchenka turystyczna ceramiczna jest zasilana na gaz, dlatego do jej włączenia niezbędna jest butla z gazem.

Kuchenka turystyczna gazowa ceramiczna żarowa zwykle posiada jeden palnik, na którym można ugotować wodę na herbatę, mleko, zupę lub makaron. Do codziennego gotowania przenośna kuchenka gazowa ceramiczna jest niepraktyczna. Trudno jest przyrządzić na niej dania inne niż jednogarnkowe lub ugotować posiłek dla licznej rodziny.

Kuchenka ceramiczna gazowa do zabudowy - co to takiego?

Prócz klasycznych, elektrycznych kuchenek ceramicznych znajdzie się na rynku urządzenia zasilane gazem. Kuchenka ceramiczna gazowa z płomieniami zabudowanymi pod płytą prezentuje się tak samo, jak płyta indukcyjna lub elektryczna ceramiczna, lecz jest tańsza w użytkowaniu.
Taka płyta gazowa zużywa mniej gazu i spala go dokładniej, dzięki czemu w kuchni pojawia się mniej tłustych osadów i wilgoci. Takie urządzenie wygląda nowocześnie i jest o wiele bezpieczniejsze niż kuchenka gazowa z otwartym płomieniem. Dodatkowo płyta gazowa ceramiczna posiada liczne funkcje, które ułatwiają gotowanie na wolnym ogniu, duszenie i przyrządzanie potraw wymagających utrzymania stałej temperatury.

Kuchenka ceramiczna czy indukcyjna? Którą wybrać?

Płyta ceramiczna i indukcyjna wyglądają niemalże identycznie. Oba modele mają gładką powierzchnię i wyznaczone pola grzewcze, a ich utrzymanie w czystości jest proste. W przypadku płyt ceramicznych pola grzewcze są letnie, natomiast w kuchenkach indukcyjnych - nie nagrzewają się w ogóle. Kluczową różnicą jest technologia działania obu urządzeń.

Ceramiczna płyta posiada grzałki, tak samo jak klasyczna kuchenka elektryczna. Płyta indukcyjna wykorzystuje natomiast fale elektromagnetyczne, które nagrzewają garnki i patelnie. Niestety, indukcja jest niebezpieczna dla osób z wszczepionym rozrusznikiem serca. Rozrusznik może zostać uszkodzony przez fale wytwarzane przez płytę, co wiąże się z poważnym ryzykiem uszczerbku na zdrowiu.

Które urządzenie gotuje szybciej - kuchenka indukcyjna czy ceramiczna? Czas gotowania na płytach indukcyjnych jest krótszy niż w przypadku kuchenek ceramicznych. Indukcja umożliwia zagotowanie wody na makaron nawet w minutę, podczas gdy na kuchence ceramicznej na wrzenie wody czeka się nawet 10 minut.

Jak wybrać kuchenkę elektryczną ceramiczną?

Jeśli zamierza się kupić kuchenkę ceramiczną elektryczną, powinno się zwrócić uwagę na kilka parametrów. Najważniejszym z nich jest klasa energetyczna sprzętu. Urządzenia z oznaczeniem A++ zużywają najmniej prądu, dzięki czemu korzystanie z nich generuje niewielkie rachunki. W modelach kuchenek wolnostojących dodatkowo powinno się zwrócić uwagę na pojemność piekarnika.

Wśród funkcji dodatkowych najbardziej przydatne są timer, blokada przed dziećmi, Stop&Go i Booster. Funkcja Stop&Go umożliwia szybkie wyłączenie płyty, na przykład gdy chce się wyjść na kilka minut do sklepu. Booster to natomiast natychmiastowe nagrzewanie płyty, przydatne gdy zapomni się wcześniej uruchomić pole grzewcze.
Autor: Monika Kocher