Data publikacji:

Jak zorganizować domową spiżarnię w kuchni?

Marzysz o domowej spiżarni w kuchni? Kilka regałów lub szafek często wystarczy, aby urządzić we własnym domu przytulny mini schowek na żywność. Jak zorganizować domową spiżarnię w kuchni? Co w niej trzymać? Dowiesz się w artykule!
spiżarnia w kuchni

Domowa spiżarnia w kuchni – jak ją zorganizować?

Domowa spiżarnia to miejsce, w którym można przechowywać nie tylko zapasy żywności, lecz także domowe dżemy, sosy czy inne przetwory. Aby urządzić taki kącik w domu, wcale nie potrzebujesz dużego, osobnego pomieszczenia.

Wystarczy, że wygospodarujesz we własnej kuchni wolne miejsce lub najlepiej wnękę, w której zmieszczą się potrzebne meble. Najlepiej, aby domowa spiżarnia znajdowała się w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, a więc z dala od kuchenki, lodówki i zlewu czy zmywarki. Przedłuży to termin ważności przechowywanego w niej jedzenia.
Gdy już wygospodarujesz wnękę lub odpowiednie miejsce w kuchni, zainwestuj w regał lub szafki do spiżarni. Najlepiej, aby ściany położone blisko mebli były wyłożone kafelkami lub płytkami, dzięki czemu łatwiej będzie je czyścić. Możesz także powiesić w miejscu przeznaczonym na spiżarnię cienką kotarę lub np. obrus w kratę. Dzięki temu słoiki i puszki nie będą się kurzyć.

Spiżarnia w kuchni – porządek to podstawa!

Teraz możesz przejść do urządzania domowej spiżarni! Aby była funkcjonalna, koniecznie zadbaj o nienaganny porządek i organizację. W przeciwnym razie będzie ci ciężko cokolwiek znaleźć.

Posegreguj produkty kategoriami, np. dżemy, puszki z pomidorami, ogórki i tak dalej. Produkty z poszczególnych grup układaj obok siebie, tak aby łatwo było znaleźć odpowiednią puszkę czy słoik w razie potrzeby. Im więcej półek do spiżarni, tym lepiej – umożliwi ci to lepszą segregację.

Produkty o dłuższej dacie ważności ustaw z tyłu, a te, które niedługo się przeterminują, ułóż z przodu półek, aby o nich pamiętać. Dzięki temu na pewno nic się nie zmarnuje.


Przeczytaj także: Spiżarnia w domu - gdzie i jak urządzić?


Suche produkty, takie jak mąka czy kasze, koniecznie trzymaj w szczelnych pojemnikach, np. szklanych lub plastikowych. W przeciwnym razie mogłyby zalęgnąć się w nich robaki. Najlepiej, aby pudełka czy słoiki do przechowywania żywności były przezroczyste. Dzięki temu zawsze będziesz wiedzieć, które produkty należy dokupić, a których masz aż nadto.

Regały do spiżarni – jakie wybrać?

Jakie regały do spiżarni wybrać? Najlepiej sprawdzą się klasyczne drewniane meble. Są tanie, funkcjonalne, a przy tym bardzo ładnie wyglądają. Tworzą w domowej spiżarni przytulny, rustykalny klimat.

Obok regałów możesz powiesić także półki do spiżarni z zasłonką, która będzie chronić żywność przed kurzem i wilgocią. Pamiętaj tylko, aby porządnie je zamontować. Muszą w końcu wytrzymać spore obciążenie puszek czy słoików.

Jeśli zdecydujesz się na urządzenie osobnej spiżarni przy kuchni, zainwestuj w kilka regałów i postaw je pod ścianami. Zachowaj między nimi odpowiednio duży odstęp, tak aby można było swobodnie poruszać się w pomieszczeniu.

Domowa spiżarnia w kuchni – co w niej trzymać?

Twoja domowa spiżarnia jest już gotowa? Teraz możesz pomyśleć, co będziesz w niej trzymać!

Pierwszą grupą produktów, która najbardziej zresztą kojarzy się ze spiżarnią, są słoiki. W mini schowku na żywność możesz postawić dżemy, powidła, owoce w cukrze, soki, ogórki kiszone, warzywa marynowane, słoiki z gotowymi daniami i tak dalej.

W domowej spiżarni możesz trzymać również produkty sypkie. Należą do nich mąki, kasze, ryże, makarony, sól, cukier, suche warzywa strączkowe.

Kolejną grupą produktów są konserwy. Na półkach w domowej spiżarni możesz ustawić puszki z pomidorami, przeciery, warzywa konserwowe (np. kukurydza, fasola), konserwy mięsne i rybne. Dzięki temu zawsze będziesz mieć w domu produkty, z których można ugotować pyszny i pożywny obiad.

Do innych produktów, które można trzymać w domowej spiżarni należą: surowe warzywa i owoce, przyprawy w proszku, jaja, słodycze (np. czekolada czy ciastka), mleko i soki w kartonach.

Pamiętaj również o stylowych dodatkach. Aby upiększyć domową spiżarnię w kuchni, zainwestuj w śliczne etykiety na słoiki, ozdobne szmatki, suszone kwiaty itp. Zagospodaruj w domu taką piękną przestrzeń, a szybko przekonasz się, że gotowanie stanie się przyjemniejsze!