Jakie właściwości ma aloes?
Aloes to roślina, która powszechnie uważana jest za prozdrowotną. Jej stosowanie może pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zwłaszcza tych związanych z kondycją skóry czy włosów. Spośród wszystkich gatunków, aż 20 ma właściwości lecznicze. Jednak tylko 2 z nich, aloes zwyczajny oraz drzewiasty wykorzystuje się w farmacji.
Liście składają się aż w 96% z wody, a pozostałe 4% to błonnik pokarmowy oraz popiół. Występuje w nim również niewielka ilość kwasów tłuszczowych.
Dodatkowo aloes zwyczajny ma bardzo dobrze przyswajalny aminokwasy i polisacharydy, działające przeczyszczająco i odtruwające. Ponadto znajdziemy w roślinie kwas foliowy i biotynę, a także witaminy z grupy B, witamina C i E oraz dodatkowe składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, fosfor, wapń, sód, potas i magnez. Aloes posiada także saponiny, które mają działanie ściągające, myjące i lekko odkażające.
Z liści aloesu produkuje się mleczko aloesowe, które po wysuszeniu tworzą brązową żywicę. Popularnym produktem jest także żel aloesowy ze świeżego miąższu po ekstrakcji. Badania udowodniły, że sok z aloesu ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwwirusowe.
Warto spożywać doustnie, aby wspomagać odporność organizmu, łagodzić stany zapalne i podrażnienia błon śluzowych w przewodzie pokarmowym. Ponadto aloes regeneruje i odbudowuje tkanki. Pomaga również regulować mikroflorę przewodu pokarmowego, dzięki czemu łagodzi bóle i likwiduje problemy z trawieniem.