Obecnie wybierać można wśród sprzętów o bardzo różnych kolorach. Czasy, w których w każdym domu stała biała lodówka, dawno minęły. Daje to nieskończone możliwości aranżacji kuchni we własnym gospodarstwie domowym. Sprzęty w kolorze inox są coraz częściej wybierane do nowoczesnych przestrzeni, do których idealnie pasują. Wyróżniają się klasą i elegancją, ich subtelny blask i szlachetny kolor kojarzą się z luksusem i nieskazitelnością, a co za tym idzie – najwyższymi standardami higienicznymi.
Odpowiednio zaaranżowana kuchnia, w której znajdą się sprzęty pokryte powłoką inox, wcale nie musi być surowa i nieprzytulna. Stal komponuje się dobrze również z klasycznymi meblami, nadając wnętrzu odświeżony i jedyny w swoim rodzaju wygląd, a stylowe dodatki, które ocieplą przestrzeń, dopełnią całości.
Jedną z największych wad stali inox jest to, że poszczególne sprzęty mogą różnić się między sobą kolorami. Choć nie zawsze widać to na pierwszy rzut oka, odcieni stali jest bardzo wiele. Można się spotkać z określeniami jasny lub ciemny inox, jednak często zdarzają się różnice dużo bardziej subtelne. Kupując urządzenia do kuchni, trzeba koniecznie zwrócić na to uwagę. Jeśli postawi się w bliskiej odległości lodówkę inox oraz zmywarkę lub kuchenkę, a wystąpi różnica odcieni, będzie to bardzo zauważalne i może zaburzyć całą koncepcję wystroju wnętrza.
Ponadto, ze względu na różne sposoby wykończenia, powierzchnia może mieć zupełnie inną fakturę – być polerowana, matowa lub drapana. Rozwiązaniem jest wybieranie sprzętów jednego producenta,a najbezpieczniej jest przed zakupem zapytać o to sprzedawcę.
Odpowiednio dobrana do wnętrza lodówka nadaje mu charakteru. Ze względu na to, że to jeden z najważniejszych sprzętów w domu, jej uchwyt i drzwi są nieustannie dotykane, a ich materiał ma duże znaczenie. Powinien być odporny na kwasy organiczne, które występują w żywności, a także bardzo wytrzymały.
W przypadku stali dużym problemem mogą okazać się odciski palców zostawiane przez domowników. Niestety, taka lodówka wymaga częstego przecierania, najlepiej specjalnymi środkami do takich materiałów. Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę na wykończenie, na powierzchni drapanej odciski palców będą mniej widoczne. Producenci starają się wychodzić naprzeciw potrzebom klientów, oferując lodówki pokryte specjalną powłoką AntiFingerprint, to nowoczesne rozwiązanie, które wydaje się świetnie sprawdzać.
Obecnie do wyboru mamy baterie o różnych kolorach, można zdecydować się na czerwoną, zieloną lub żółtą, choć tak ekstrawaganckie barwy są mało popularne. Modna jest elegancka czerń, ale wciąż najczęściej wybór pada na baterię kuchenną inox, która swoim klasycznym kolorem, kojarzącym się z nieskazitelnością, idealnie pasuje do zlewozmywaków.
Czy jest to praktyczne rozwiązanie? Żeby bateria kuchenna pięknie lśniła, wymaga zawsze nieco pracy. Najlepiej jest systematycznie ją przecierać, żeby nie dopuścić do odkładania się nieestetycznego kamienia, wtedy nie będzie wymagała intensywnego czyszczenia. W przypadku stali inox pielęgnacja jest trochę bardziej wymagająca, jednak jej piękny wygląd rekompensuje te niedogodności.
Najbardziej pomocna przy pielęgnacji powierzchni inox jest ściereczka z mikrofibry, a kluczem do sukcesu jest regularność. Im częściej będziemy przecierać często dotykane miejsca, tym większa szansa, że nie będą wymagały gruntownego czyszczenia. Lekko wilgotna szmatka z mikrofibry usunie ślady placów i drobne zacieki, jednak jeśli doszło do poważniejszego zabrudzenia, trzeba sięgnąć po środki czyszczące.
Można spróbować wykorzystać zwykły płyn do mycia naczyń lub szyb, bez problemu powinny poradzić sobie z codziennym brudem. Warto jednak wypróbować specjalne środki przeznaczone do tego typu powierzchni. Preparaty tego typu nie tylko radzą sobie ze wszelkimi tłustymi zabrudzeniami, ale także dodatkowo zabezpieczają czyszczone sprzęty i lekko nabłyszczają, pokrywając je warstwą ochronną. Dzięki temu można czyścić je rzadziej i dłużej cieszyć ich nieskazitelnym wyglądem.