Data publikacji:

Mole spożywcze i ich larwy w kuchni. Jak się ich pozbyć?

W twojej kuchni pojawiły się mole spożywcze? Bez obaw – wiemy, jak skutecznie je zwalczyć. W poniższym poradniku podpowiadamy, jak się pozbyć moli spożywczych i ich larw. Zapraszamy do lektury.

mole spożywcze w kuchni

Mole spożywcze:

  1. Mole spożywcze – wszystko, co powinniście o nich wiedzieć
  2. Mole spożywcze – zwalczanie. Jak pozbyć się moli? Sprawdzone sposoby

Mole spożywcze – wszystko, co powinniście o nich wiedzieć

Mole spożywcze, znane inaczej jako omacnica spichrzanka czy mol kuchenny, to niewielkich rozmiarów ćmy będące jednym z najpopularniejszych szkodników domowych. Mają szaro-brązowy kolor i swoją wielkością sięgają zazwyczaj do 1 cm. Gdzie znajdziemy mole kuchenne? Żerują one głównie w suchych i sypkich produktach spożywczych, np.:
  • mące,
  • cukrze,
  • otrębach,
  • kaszy,
  • suszonych owocach,
  • orzechach,
  • rodzynkach,
  • ziarnach,
  • czekoladzie,
  • kawie,
  • kakao,
  • przyprawach,
  • płatkach zbożowych,
  • musli,
  • suchej karmie dla zwierząt.
Przebywające w naszej żywności samice składają tam jaja – mają one kolor biały lub kremowy, dlatego czasem ciężko jest dostrzec je gołym okiem. Po wykluciu pojawia się z nich larwa mola spożywczego o brązowym lub brązowo-białym kolorze. Mole kuchenne nie tylko składają na naszej żywności odchody, ale także oplatają produkty cienką pajęczyną, która wiąże sypkie produkty w grudki. W domowych warunkach mole przeżywają średnio do 14 dni i w tym czasie zazwyczaj składają jaja.

Wiele osób głowi się nad tym, skąd w ogóle biorą się mole. Tymczasem odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – przynosimy je do domu na zakupionych produktach spożywczych. Mole spożywcze często wędrują samodzielnie – najczęściej latem. Jeśli zatem wasz sąsiad ma z nimi problem, to niewykluczone, że za jakiś czas wlecą do was przez otwarte okno. Jeśli zatem zauważycie w mieszkaniu fruwającego mola, to jak najszybciej się go pozbądźcie. Możecie także zamontować w oknach moskitiery – takie siatki rewelacyjnie chronią przed wszelkimi owadami.
Jeszcze do niedawna sądzono, że mole spożywcze, ich jaja i larwy nie są niebezpieczne dla człowieka. Ostatnie doniesienia twierdzą jednak coś zupełnie odmiennego. Mole są bardzo często zainfekowane drobnoustrojami i grzybami pleśniowymi. Częste spożywanie żywności ze szczątkami po molach, ich larwami czy jajami może prowadzić do problemów żołądkowych, np. wymiotów i biegunki, alergii, zakażenia dróg oddechowych czy układu moczowego, a nawet zwiększa ryzyko zakażenia się paciorkowcem kałowym.

Co zatem robić, jeśli odkryliście w waszej kuchni mole spożywcze? Przede wszystkim należy jak najszybciej się ich pozbyć, korzystając z wymienionych poniżej sposobów. Oprócz tego musicie wyrzucić całą zainfekowaną żywność. Najlepiej w całości opróżnić szafkę, w której znaleźliście mole. Czasem ciężko jest je dostrzec gołym okiem, co nie oznacza, że nie przedostały się do innych, sąsiadujących produktów.

Mole spożywcze – zwalczanie. Jak pozbyć się moli? Sprawdzone sposoby

Wytępienie mola kuchennego nie należy do najprostszego zadania, ponieważ ćma szybko się rozmnaża i rozprzestrzenia. Oprócz regularnego czyszczenia kuchennych szafek, musicie skorzystać zatem z dodatkowej pomocy. Jak pozbyć się moli? Które ze sposobów będą najskuteczniejsze? Przekonajcie się sami. Ocet powinien zajmować honorowe miejsce w każdej kuchni. Jest świetny do czyszczenia, odkamieniania, dezynfekcji, a także walki ze szkodnikami. Przeciw molom octu można użyć na kilka sposobów. Przede wszystkim przygotujcie z octu wywar, którym później umyjecie szafki. Wymieszajcie wodę z octem w proporcjach 1:1, a następnie wlejcie mieszankę do butelki ze spryskiwaczem. Teraz wypsikajcie wnętrza kuchennych szafek. Zapach octu odstraszy mole kuchenne. Dla lepszego efektu do takiego roztworu możecie dodać po kilka kropel olejku lawendowego czy eukaliptusowego.
Inaczej działa z kolei ocet jabłkowy – jego zapach przyciąga mole spożywcze, dlatego z jego wykorzystaniem możecie zrobić pułapkę. Wystarczy, że do niewielkiej miseczki wlejecie ocet jabłkowy. Teraz zostawcie je w szafkach z żywnością. Taki zabieg najlepiej powtarzać kilka razy, aż do momentu, kiedy w occie nie znajdziecie ani jednego mola. Aby pozbyć się moli, zróbcie napar goździkowy i umieśćcie go w szafkach. Wystarczy, że dwie łyżeczki goździków zalejecie wrzątkiem. Ważna rada – aby ten sposób zadziałał, napar musi być gorący. Tylko wtedy jego intensywny zapach odstraszy mole. Taki zabieg należy powtarzać do trzech razy dziennie. Możecie także położyć przy produktach spożywczych pomarańcze z wbitymi goździkami. Podobnie zadziałają również goździki w połączeniu z cytryną. Do lnianego woreczka lub filtra do kawy wsypcie tytoń. Takie saszetki umieśćcie we wszystkich szafkach z żywnością. Mole z pewnością się z nich wyniosą, ponieważ nie znoszą zapachu tytoniu. W każdej kuchni znajdują się zioła, które okażą się niesamowicie przydatne podczas walki z molami. Do ich grona należą m.in. suszona lawenda, anyż, laska wanilii, mięta czy liście laurowe. Laskę wanilii połóżcie bezpośrednio w szafce. Możecie także użyć olejku waniliowego i zamoczyć w nim bawełnianą szmatkę. Takie zawiniątko umieśćcie przy produktach spożywczych. Suszoną lawendę, miętę i liście laurowe po prostu pokruszcie i podobnie jak tytoń, włóżcie do lnianych woreczków lub filtrów na kawę. Saszetki porozkładajcie w szafkach i szufladach.
Kiedy naturalne domowe sposoby zawodzą, to pora wytoczyć cięższe działa. W walce z wyjątkowo opornymi molami spożywczymi sprawdzą się dostępne na rynku gotowe preparaty i środki. Które z nich wybrać? W sklepach znajdziecie płyny do spryskiwania powierzchni, lepy, pułapki czy zawieszki. Pamiętajcie, że takie środki nie zabezpieczają przed ponownym pojawieniem się mola kuchennego, a jedynie rozprawiają się z tymi już istniejącymi. Krótko mówiąc – działają doraźnie. Ponadto niektóre z wymienionych powyżej środków nie będą skuteczne np. na jaja moli spożywczych. Warto zatem połączyć kilka sposobów w jedno. Przede wszystkim dbajcie o profilaktykę, a następnie korzystajcie z dostępnych środków. Poniżej kilka skutecznych preparatów.
Walka z molami bywa trudna, długa i żmudna, ale warto zadbać o to, aby te szkodniki nie niszczyły nam produktów spożywczych i nie narażały na niepotrzebne dolegliwości zdrowotne. Pamiętajcie jednak o profilaktyce – trzymajcie narażone na mole produkty w szklanych pojemnikach. Unikajcie przechowywania ich w folii, która stwarza idealne środowisko dla tych szkodników.

A wy, mieliście kiedyś do czynienia z molami? Jakimi sposobami udało wam się z nimi poradzić?
Autorka: Klaudia Borycka