Data publikacji:

Jakie panele podłogowe do kuchni wybrać?

Po panele podłogowe do kuchni sięga coraz więcej osób. Nie powinno to dziwić, ponieważ nowoczesne produkty tego typu bez problemu mogą zastąpić ceramiczne płytki lub szybko zużywające się wykładziny PVC.
panele podlogowe do kuchni

Podłogi w kuchni codziennie przechodzą testy wytrzymałości, są nieustannie wystawiane na wysoką wilgotność, zmiany temperatury oraz wiele różnych i trudnych do usunięcia zabrudzeń. Intensywne korzystanie z pomieszczenia wiąże się również z bardzo szybkim ścieraniem się posadzki, dlatego też przy jej wykończeniu tradycyjnie korzysta się najczęściej z wielu rodzajów płytek ceramicznych lub łatwych w wymianie wykładzin PVC. W ostatnich latach alternatywą dla tych materiałów stały się panele podłogowe do kuchni, które obecnie dostępne są w praktycznie nieskończonej palecie wzorów i kolorów pasujących do każdego wnętrza. Przyjrzyjmy się zatem ich cechom oraz najważniejszym zaletom, równocześnie odpowiadając na pytanie, na jakie parametry techniczne paneli należy zwracać uwagę podczas zakupów.

Czemu warto postawić na panele podłogowe w kuchni?

Dobrej jakości panele podłogowe możemy z łatwością odkurzać oraz czyścić, bowiem odznaczają się wysoką wodoodpornością. Nie można także pominąć ich wytrzymałości na wszelkiego rodzaju uszkodzenia (w tym wywołane wysoką temperaturą). W przeciwieństwie do ceramicznego kafla, panel nie pęknie np. po tym, jak upuścimy na niego ciężki garnek. Położenie paneli podłogowych w kuchni niesie ze sobą jednak wiele innych zalet. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj z pewnością szybkość i łatwość ich montażu. Panele możemy zainstalować samodzielnie w zaledwie kilka godzin, a także w razie potrzeby błyskawicznie wymienić w przyszłości. Kładzenie, zrywanie i wykończenie glazury to z kolei nawet kilkudniowa praca, przy której powstaje spory nieporządek (pył, kurz i gruz).

Panele świetnie sprawdzą się w mieszkaniach o otwartym układzie z aneksem kuchennym, ponieważ ich użycie sprawi, że nie zostaniemy zmuszeni do wizualnego podziału pomieszczenia. Atutem paneli jest również niezwykle bogaty wybór wzorów i faktur. Niektóre modele bardzo przekonująco naśladują inne naturalne materiały, takie jak kamień, metal czy drewno. Bez problemu dostaniemy też panele podłogowe do kuchni imitujące płytki ceramiczne.

Jakie panele podłogowe do kuchni wybrać?

Poszukując paneli do kuchni, możemy wybierać pomiędzy klasycznymi produktami laminowanymi oraz wciąż względnie nowymi panelami winylowymi.

Panele laminowane

Panele laminowane są zbudowane z kilku sprasowanych ze sobą warstw materiału, który wykonuje się z drobno zmielonych wiór oraz pyłu drewnianego. W ich środku znajduje się najczęściej płyta o dużej (HDF) lub średniej gęstości (MDF). Wierzch i spód paneli pokrywa natomiast specjalny laminat, zabezpieczający całość przed zarysowaniami, przetarciami, wilgocią oraz wodą. Dodatkowo pod laminatem znajduje się też druk ze wzorem. Czasami producent pokrywa całość także dodatkową warstwą tworzywa imitującego teksturę materiału (np. fakturę drewna lub kamienia).

Panele laminowane wykazują się dużą elastycznością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zabrudzenia. Nie tracą też pod wpływem światła słonecznego swojego koloru lub wzoru. Sporą wadą jest jednak brak sposobu na ich łatwą naprawę. Po głębokim i mocnym zarysowaniu jedyne, co możemy zrobić, to usunąć i wymienić zniszczony panel, co wiąże się z rozmontowaniem całej podłogi. Nie mają też zbyt dobrych właściwości akustycznych i dość łatwo przyciągają kurz. Niskiej jakości panele po zalaniu mogą też zacząć się wybrzuszać na łączeniach, gdzie najłatwiej dostaje się wilgoć.

Panele winylowe

Panele winylowe do kuchni często określane są również mianem paneli wodoszczelnych. Ich wygląd zewnętrzny do złudzenia przypomina produkty laminowane, ale są to oczywiście tylko pozory. Składają się one z kilku warstw tworzywa sztucznego, którego podstawą jest polichlorek winylu (PVC). Z materiału tego korzysta się powszechnie przy produkcji różnego rodzaju folii, opakowań, a także materiałów budowlanych, począwszy od rur, a skończywszy na drzwiach czy oknach.

Podłogi winylowe w kuchni są znacznie trwalsze od tych wykonanych z nawet najlepszych paneli laminowanych. Odznaczają się one świetną odpornością na promieniowanie UV, ścieranie i zabrudzenia. Ponieważ panele wykonane są z tworzywa, pozostają całkowicie niewrażliwe na wilgoć oraz wodę. Groźna dla nich nie jest również wysoka temperatura. Tak więc, np. przy kontakcie z gorącym tłuszczem czy wrzątkiem, nie stopią się i nie uszkodzą. Cecha ta sprawia też, że idealnie nadają się do ogrzewania podłogowego. Co ciekawe, po pojawieniu się na ich powierzchni głębszych zarysowań możemy je zminimalizować lub całkowicie usunąć przy pomocy specjalnych środków chemicznych.

Panele winylowe występują w zróżnicowanych grubościach, od 1 centymetra do zaledwie 2 milimetrów. Najcieńsze z nich możemy zamontować tak, jak taśmy samoprzylepne i położyć nawet bezpośrednio na stare płytki ceramiczne, co jeszcze bardziej ułatwia remont mieszkania. Podobnie jak deski laminowane, winylówki również świetnie imitują fakturę i wygląd naturalnego drewna, kamienia oraz betonu. Ich największą wadą będzie jednak cena wyższa o co najmniej kilkadziesiąt procent.

Autor: Michał Kułakowski