Jeśli szukasz dobrego noża kuchennego, który znajdzie najszersze zastosowanie podczas gotowania, wybór powinien paść właśnie na ten model. Nóż szefa kuchni sprawdzi się podczas krojenia warzyw, owoców, mięsa, wędlin i ryb.
To właśnie dzięki nim możliwe jest równomierne pokrojenie nawet świeżego chleba czy bułek bez zgniatania ich czy strzępienia skórki.
Z reguły długość ostrza w nożach tego typu nie jest zbyt wielka i wynosi od 12 do 16 cm. Znajdzie on zastosowanie nie tylko podczas przygotowywania filetów rybnych, ale może też posłużyć jako alternatywa noża do filetowania mięsa.
Dobrym uzupełnieniem dla tego noża będzie obieraczka, którą zastosujesz w przypadku większych warzyw, zwłaszcza tych korzeniowych.
Do zestawu obowiązkowo dodać trzeba też nóż do pieczywa, ponieważ w większości przypadków stanowi ono podstawę naszej diety. Do tego pomocny będzie również model do obierania i krojenia warzyw.
Zdecydowanie odradza się również czyszczenia noży kuchennych w zmywarce, ponieważ w trakcie mycia ostrza również mogą ucierpieć. Dobrą praktyką jest mycie noży zaraz po zakończonym gotowaniu – nie powinny one leżeć w wilgotnym zlewie wraz z innymi naczyniami.
Lepszym rozwiązaniem jest magnetyczny wieszak na noże – nie dość, że akcesoria będą łatwo dostępne i zawsze pod ręką, to jeszcze ostrza będą w mniejszym stopniu narażone na uszkodzenia.
W przypadku tych pierwszych z reguły należy włożyć więcej siły w pokrojenie produktów spożywczych, co często wiąże się z brakiem precyzji i w efekcie skaleczeniem.
Dlatego właśnie w twoim zestawie akcesoriów kuchennych powinna się znaleźć ostrzałka do noży. Jej rodzaj należy dostosować do materiału, z jakiego jest wykonane ostrze – trzeba pamiętać, aby ostrzałka była twardsza, niż samo ostrze, co pozwoli na efektywną konserwację sprzętu.
Zdecydowanie lepiej unikać desek wykonanych z tworzywa, szkła czy kamienia, ponieważ prędzej czy później doprowadzą do stępienia się ostrzy.
Znacznie lepszym rozwiązaniem są deski wykonane z twardego drewna np. dębowego.
Wśród tych stalowych znajdziesz wiele różnych odmian, jak chociażby noże ze stali nierdzewnej lub wysokowęglowej, czy wykończone tytanem lub teflonem.
Z kolei jeśli szukasz dobrych noży kuchennych ze stali, warto zwrócić uwagę na modele wykonane ze stali wysokowęglowej, ponieważ są bardzo solidne.