Data modyfikacji:

Jajko na wiele sposobów

Jak przysądzić i podać jajko? Sposobów jest naprawdę wiele, niektóre bawią, inne zaskakują. Ogrzewacz, specjale talerzyki i podstawki, a nawet kieliszki do jajek!

Ludowe znaczenie jajka może zaskakiwać, z jednej strony było bowiem lekarstwem, z drugiej miało zapewnić urodzaj, a nawet przynieść szczęście w miłości. Wierząc w magiczną moc jajek, wrzucano je do kąpieli noworodka, dotykano ciało chorej osoby, a nawet traktowano jako kamień węgielny. Nie tylko u naszych przodków jajko miało znaczenie wyjątkowe. Stare legendy głoszą, że wszechświat miał kształt olbrzymiego jajka, które uformował Bóg. Natomiast z mitów śródziemnomorskich dowiemy się, że to z jajka powstała Ziemia, a ze skorupek niebo.

Jajko jako symbol życia, a także zdrowia i płodności trafiło do tradycji wielkanocnych. Dobrze znany i o od wielu lat praktykowany zwyczaj zdobienia jajek nadal funkcjonuje w polskiej tradycji. Kraszanki, drapanki, aż w końcu najpopularniejsze pisanki zdobią świąteczne stoły. Wielkanocne jako nie tylko dekoruje, ale także ma wiele wartości odżywczych. Jajka są bogate w cenne dla organizmu białko, w żółtku znajdziemy między innymi luteinę, która nie tylko rozbija tłuszcze i cholesterol, ale także dobrze wpływa na układ nerwowy. Warto wiedzieć o tym, że Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza spożycie aż 10 jajek w tygodniu!

Producenci przygotowali dla amatorów jajek wiele udogodnień, a także atrakcji. Jedną z nich są jajowary, które pozwalają na ugotowanie nawet kilkunastu jajek, z gwarancją, że się nie stłuką i będą przysądzone niemalże idealnie! Niektóre jajowary posiadają funkcję ugotowania jajka na twardo, półtwardo lub na miękko. Jajka można podać w niecodzienny sposób. Podstawki mają różne wzory i kolory, a nawet są też takie, które pozwalają na podanie jajka razem z solniczką lub tostami. Jajka można także schować pod specjalnym "ogrzewaczem", co ma umilić podanie, a także utrzymać odpowiednią temperaturę!

Autor: Ola Sztobryn