Data modyfikacji:

Robaki w kuchni. Białe, czarne i brązowe. Co to jest?

Chyba nic tak nie odbiera apetytu czy natchnienia do kulinarnych eksperymentów, jak robaki w kuchni. Aby się ich pozbyć, najpierw dowiedz się, z jakim robactwem masz do czynienia. Oto mały przegląd niechcianych lokatorów.
robaki w kuchni

Białe robaki w kuchni

Jak najczęściej można spotkać robaki w domu? Np. małe, białe robaki w kuchni to na przykład psotniki zakamarniki, inaczej gryzki. Rozpoznasz je po nieco przezroczystym korpusie oraz długich czułkach i równie długich nogach. Mają około 2 mm długości. 

Psotnik zakamarnik uwielbia resztki jedzenia oraz produkty sypkie, takie jak mąka czy kasza. Nie pogardzi także przyprawami czy budyniem w proszku, a w ostateczności zje także i ser pleśniowy. Aby się go pozbyć, musisz wyrzucić wszystkie produkty, w pobliżu których został znaleziony. Nie miej wątpliwości, czy należy to zrobić – jaj nie zobaczysz gołym okiem, a samica składa ich setki. Po usunięciu produktów dokładnie wymyj szafki i pamiętaj o zakupie pojemników żywnościowych. 
Białe robaki w kuchni to także mączniki młynarki, aczkolwiek ich kolor lepiej określić jako karmelowy. To spore chrząszcze, których larwy – małe i wijące się, o długości do 1,5 cm, można znaleźć w mące, ryżu czy kaszy. Jeśli zauważysz te pełzające robaki w kuchni, to natychmiast wyrzuć wszystkie otwarte opakowania produktów żywnościowych z szafek – prawdopodobnie są w nich jaja, które u człowieka wywołują zatrucie. Wyczyść szafki, a nowe produkty umieść w pojemnikach. 


Przeczytaj także: Jak skutecznie i ekologicznie sprzątać w domu?


Uwaga! W walce z mącznikami przydadzą się specjalne pułapki z feromonami – przyciągną dorosłe osobniki.

Inne białe robaki w kuchni to wszystkim nam znane mole spożywcze. Z chęcią zamieszkują każdą półkę z produktami sypkimi. Podobnie jak w poprzednim przypadku, dla pozbycia się robactwa konieczne jest wyrzucenie wszystkich otwartych paczek z makaronem, ryżem, kaszą i mąką. Przydadzą się także specjalistyczne pułapki. 

Robaki w kuchni – małe, brązowe

Pod hasłem „brązowe robaki w kuchni” może kryć się wiele żyjątek. Z którymi możesz mieć do czynienia i jak się ich pozbyć?

Rybik cukrowy ma około 1 cm długości i długi pancerz. To jeden z nielicznych robaków, które nie stwarzają żadnego zagrożenia dla człowieka, są też dość płoche – zazwyczaj pojawiają się pod osłoną nocy i szybko uciekają po włączeniu światła. Możesz zobaczyć takie robaki w kuchni, ale też w łazience. 

Aby pozbyć się rybików, osusz wszystkie powierzchnie – robaczki te lubią wilgoć. Jeśli to nie poskutkuje, użyj specjalnych pułapek.
O ile rybiki nie są groźne i czasem (np. w łazience) ludziom zdarza się wręcz je ignorować, o tyle już kolejne brązowe robaki w kuchni zawsze wzbudzają dreszcz obrzydzenia, a czasem nawet panikę. Chodzi oczywiście o karaluchy i prusaki.

Robactwo to rozpoznasz po charakterystycznym, długim i połyskliwym pancerzu oraz długich czułkach. To naprawdę okropne robaki – żywią się wszystkim, trudno je zabić i „wykurzyć” z mieszkania. Możesz spróbować zrobić to domowymi sposobami (warto kupić specjalne spraye), aczkolwiek tak naprawdę dobrze byłoby zamówić zabieg profesjonalnej dezynsekcji. 

A co, jeśli twoim oczom ukażą się czarne robaki w kuchni? To prawdopodobnie wołki zbożowe – uwielbiają mieszkać w pojemnikach z ryżem, gruboziarnistą kaszą, nie pogardzą też makaronem, migdałami, wszelkimi zbożami oraz płatkami owsianymi, ponadto lubią owoce – suszone i świeże. 

Jak pozbyć się wołka zbożowego? Dobrze byłoby wyrzucić wszystkie otwarte paczki z jedzeniem, dobrze wyczyścić wszystkie szafki, następnie kupić pojemniki z plastiku lub szkła i dopiero wtedy kupić kolejne produkty żywnościowe. 

Uwaga! Jeśli masz zwierzęta gospodarskie, możesz podać im taką żywność, o ile wcześniej będziesz mrozić ją w temperaturze co najmniej -15 stopni Celsjusza przez 24 godziny. 


Przeczytaj także:

  1. Jakie płytki na ścianę w kuchni? Przegląd najmodniejszych wzorów
  2. Oświetlenie kuchni. Jakie oświetlenie do kuchni wybrać?
  3. Jak odetkać zlew? Domowe sposoby na zatkany zlew
  4. Jak wyczyścić piekarnik? Najlepsze środki i domowe metody



Autor: R. Wojtaś