Funkcjonalny toster – jaki wybrać?
Zanim uzyskasz podpowiedź, jaki toster wybrać, warto doprecyzować, jak działają poszczególne typy urządzeń.
Tostery to niewielkie sprzęty z wbudowanymi grzałkami oraz wąskim koszykiem na pieczywo – wewnętrznym rusztem, w które można wsuwać kromki. Najczęściej służą do jednoczesnego opiekania dwóch kromek chleba tostowego.
Opcjonalnie mogą być wyposażone w zewnętrzny ruszt do podgrzewania, lekkiego rumienienia rogalików czy bułeczek.
Do tosterów co do zasady pieczywo wsuwa się od góry, w pionowej pozycji. Posiadają sprężynowy mechanizm pozwalający na wyjęcie kromek, gdy już są gotowe. Jeżeli natomiast rozważasz opiekacz, jaki wybrać, to urządzenie najczęściej posiada płyty z nieprzywierającej powłoki, za którymi znajdują się grzałki.
Jest całkowicie otwierane, a pieczywo czy kanapki opieka się w nim w pozycji poziomej.
Jaki toster kupić? Warto zwrócić uwagę na kilka jego podstawowych funkcjonalności. To przede wszystkim:
- moc grzałek urządzenia, zwykle 700-1000 W dla tosterów na dwie kromki, a nawet 2000 W dla większych,
- możliwość regulacji stopnia wypieczenia tostów,
- system automatycznego wysuwania pieczywa,
- opcja dodatkowego podnoszenia pieczywa przydatna w przypadku mniejszych kromek,
- dodatkowy, montowany na wierzchu ruszt zewnętrzny na bułeczki czy rogaliki,
- precyzyjne sterowanie elektroniczne z możliwością zapisania ustawień,
- wysuwana tacka na okruchy ułatwiająca utrzymanie wnętrza w czystości,
- atrakcyjny design dopasowany do wystroju kuchni, ułatwiający czyszczenie z zewnątrz.
Warto, zastanawiając się, jaki toster wybrać, wziąć także pod uwagę jego markę. Urządzenia sprawdzonych producentów AGD, na przykład Bosch, De'Longhi, SMEG czy Tefal, są zwykle trwalsze i lepiej dopracowane, ale jednocześnie znacznie droższe. Jednak dobry toster, jaki wybrać można z tańszych modeli, będzie także funkcjonalny. Niemniej istnieje możliwość krótszego wsparcia serwisowego czy uboższych funkcjonalności.