Pytanie, jaką lodówkę kupić, pojawia się nieodmiennie podczas remontu kuchni lub wymiany zużytego sprzętu. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów urządzeń, przyjrzyjmy się zatem każdemu z nich, przedstawiając jego najważniejsze cechy oraz przeznaczenie.
Jaką lodówkę kupić? Pytanie to zadaje sobie każdy, kto wymienia domowy sprzęt AGD lub urządza nową kuchnię. W naszym poradniku znajdziesz przegląd najczęściej spotykanych typów lodówek.
Lodówki stworzone z myślą o małych mieszkaniach, przeznaczone są głównie dla jednej lub dwóch osób. Wybór urządzeń w tej kategorii jest dość duży, od małych dwupółkowych modeli do urządzeń o wysokości powyżej 150 centymetrów. Zdecydowana większość lodówek tego typu kosztuje mniej niż 2000 zł, bardzo dobre modele dostaniemy w cenie do 1500 zł. Ceny zaczynają się natomiast od kilkuset złotych. Większość urządzeń nie posiada zamrażalnika, którego najczęściej zastępuje komora/szuflada chłodząca utrzymująca żywność w temperaturze bliskiej zeru stopni Celsjusza.
Najpopularniejszy w Polsce typ lodówek, który podzielony jest na dwie części, mrożącą oraz chłodzącą. Zaletą urządzeń tego typu jest zazwyczaj obszerna i często wielokomorowa zamrażarka oraz przestronna chłodziarka. Modele dwudrzwiowe dostępne w sklepach kupimy w wielu wysokościach i szerokościach, co pozwoli na ich dopasowanie do wymiarów kuchni.
W tej kategorii ceny zaczynają się od kilkuset złotych, a kończą na ponad 5000 zł. Zdecydowanie najlepsze produkty w relacji cena-jakość dostępne są jednak w przedziale 1500-2500 zł. Lodówki te oferują nie tylko solidne i estetyczne wykonanie, ale także liczne dodatkowe opcje, takie jak system No Frost, filtry powietrza, specjalne komory do przechowywania warzyw i mięsa, bardzo dokładanie regulowane i konfigurowane termostaty oraz możliwość sterowania za pomocą aplikacji mobilnej.
W tej kategorii bez problemu znajdziemy też sprzęt z wbudowanymi kostkarkami do lodu oraz dystrybutorami schładzanej wody. Z większych dwudrzwiowych chłodziarko-zamrażarek może korzystać nawet wieloosobowa rodzina.
Lodówki typu Side by Side oglądaliśmy przez długi czas głównie w amerykańskich filmach i serialach. W ostatnich latach cieszą się one w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Urządzenia tego typu nie należą do najmniejszych, mierzą zazwyczaj około 180 cm, a ich szerokość przekracza ponad 90 cm. W zamian za to oferują bardzo dużą chłodziarkę i sporej wielkości zamrażarkę. Bardzo często na drzwiach znajdziemy też wbudowaną kostkarkę do lodu i dozownik wody.
Urządzenia te kosztują kilka tysięcy złotych i zazwyczaj na wyposażeniu posiadają większość patentów technologicznych oraz funkcji dostępnych w droższych modelach dwudrzwiowych. Sprzęt jest idealny dla wieloosobowej rodziny i pasować będzie głównie w przestronnych kuchniach w dużych mieszkaniach oraz domach jednorodzinnych.
Z lodówek tego typu korzystają właściciele dużych kuchni, często znajdziemy je również w restauracjach. Zazwyczaj posiadają one cztery drzwi, pod dwa skrzydła dla chłodziarki i zamrażarki. Jest to największy i najgłębszy rodzaj lodówek, który w zamian oferuje jednak ogromną ilość miejsca. Zamrażalniki mają zazwyczaj kilka poziomów i szuflad, w których zmieszczą się nawet największe zapasy żywności.
W chłodziarce zamkniemy natomiast bez problemu nawet bardzo wysokie garnki, ciasta oraz miski. Znajdziemy tu też dwie lub więcej komór chłodniczych. Ceny dobrych lodówek wielodrzwiowych zaczynają się od około 4000-5000 złotych. Dodajmy, że za kilkakrotnie wyższą sumę kupimy już np. produkty specjalistyczne, wyposażone np. w dedykowane chłodziarki wina i inne funkcje stworzone z myślą o potrzebach profesjonalnych kucharzy.
Lodówki z dwudrzwiową chłodziarką oraz obszerną zamrażarką szufladową. Modele te wciąż należą do rzadkości w polskich domach. Są to duże urządzenia, których ceny zaczynają się od kilku tysięcy złotych. Ich zaletą jest z pewnością duża ilość miejsca w chłodziarce. Bez problemu schowamy do niej duże garnki lub ciasta. Wadą jest jednak zamrażarka, z powodu konstrukcji nie jest ona specjalnie wygodna w użytkowaniu, jeżeli planujemy często wyjmować z niej żywność.
Bardzo często, przygotowując aranżację kuchni, decydujemy się na pełną zabudowę wielu urządzeń AGD, takich jak kuchenki, lodówki czy pochłaniacza. Lodówki przeznaczone do tego celu to zazwyczaj modele dwudrzwiowe (z osobnym zamrażalnikiem umieszczonym na dole urządzenia) w przyjętych przez producentów wymiarach, w których wysokość to 177,6 cm, szerokość 55 cm, a głębokość 55 cm. Standard ułatwia życie wytwórcom mebli kuchennych oraz pozwala na montaż lodówki bez obawy o to, że nie będzie ona idealnie pasować. Pojemność tego typu sprzętu waha się zazwyczaj w okolicach 190-200 litrów. Należy zaznaczyć, że przy odrobinie wysiłku znajdziemy również nieco mniejsze modele.
Frontowe drzwi lodówek do zabudowy są montowane na dwa sposoby Pierwszym nich jest metoda wykorzystująca system zawiasów na specjalnej suwnicy. Drzwi lodówki nie są połączone bezpośrednio z frontem mebla. Patent ten znajdziemy w tańszych modelach i nie należy on do wytrzymałych oraz estetycznych. Z drugim sposobem spotkamy się w droższych modelach lodówek. Front mebla jest montowany bezpośrednio na drzwiach lodówki, a przed jego uszkodzeniem chronią go specjalne zawiasy nożycowe sprzętu. Jest to wytrzymalsze i bardziej eleganckie rozwiązanie.
Autor: Michał Kułakowski