Data publikacji:

Cegła w kuchni. Wady i zalety oraz pomysły aranżacyjne

Cegła w aranżacji wnętrz to popularne rozwiązanie. Świetnie sprawdza się w salonie lub przedpokoju, ale czy warto postawić na nią również w kuchni? Zobacz, czy warto urządzić kuchnię z cegłą w roli głównej, jaki rodzaj materiału wybrać oraz poznaj kilka ciekawych pomysłów na aranżację pomieszczenia w takim wydaniu.

cegła w kuchni

W kuchennych aranżacjach z reguły królują klasyczne płytki ceramiczne. Gres czy glazura na podłodze i ścianach gwarantują odporność na działanie wilgoci, łatwe czyszczenie i estetyczny wygląd. Czasem jednak warto przełamać utarte wnętrzarskie schematy na rzecz rozwiązań niesztampowych. Takim właśnie pomysłem może być kuchnia z cegłą.

Sprawdź również, jak wykorzystać turkus w salonie.

Jaka cegła w kuchni? Rodzaje materiału

Cegła rozbiórkowa

Jeśli szukasz sposobu na cegłę w kuchni, która będzie nawiązywać do materiału stosowanego w starym budownictwie, warto postawić na płytki wykonane z cegły ciętej. Uzyskuje się je poprzez cięcie na plastry starej cegły pozyskanej z rozbiórek.

W efekcie materiał ma wyjątkową fakturę i przebarwienia, które podkreślają jego naturalny charakter. Płytki tego typu w kuchni wymagają zabezpieczenia, np. impregnacji lub montażu szklanej tafli, zwłaszcza jeśli chcesz je zamontować w pobliżu kuchenki.

Kamień dekoracyjny betonowy

Beton architektoniczny to materiał, który cieszy się coraz większą popularnością w stylizacji wnętrz. Nie dość, że jest plastyczny i można go niemal dowolnie formować, przez co płytki lub płyty betonowe do złudzenia przypominają prawdziwą cegłę, to jeszcze materiał jest bardzo odporny na uszkodzenia. 

Cegła gipsowa

Gipsowe okładziny ścienne są powszechnie stosowane w aranżacji wnętrz i mogą imitować najróżniejszy materiał, w tym również cegłę. Jest to budżetowe rozwiązanie, ponieważ płytki gipsowe są tańsze od betonowych czy klinkierowych, ale niestety materiał jest mniej wytrzymały.

Klinkier

To materiał stosowany od lat, który uzyskuje się na skutek wypalania gliny, dlatego w naturalnym wydaniu klinkier ma charakterystyczną rdzawą barwę. Cegła na ścianę tego typu dostępna jest zarówno w różnych wariantach kolorystycznych jak i wykończeniowych – materiał może mieć gładką powierzchnię lub formowaną w taki sposób, aby przypominał starą cegłę. Klinkier jest wytrzymały, ale w kuchni może być nieco kłopotliwy w pielęgnacji. Na niekorzyść materiału można też zaliczyć dość wysoką cenę zakupu.

Cegła na ścianie w kuchni – czy warto? Zalety 

Efekt dekoracyjny – to najważniejsza zaleta, jaka wiąże się z montażem cegły w kuchni. Nie dość, że płytki tego typu mają efektowną formę cegiełek, to jeszcze często ich chropowata faktura dodatkowo podnosi walory ozdobne całości.

Szczególnie ciekawie kompozycja może się prezentować, jeśli ściana wykończona cegłą w kuchni zostanie podświetlona. W takim przypadku światło padające z dołu czy z góry dodatkowo podkreśli fakturę materiału.

Cegła na ścianie w kuchni – czy warto? Wady

Kłopotliwa pielęgnacja – niektóre rodzaje cegły wymagają impregnacji, która zabezpiecza powierzchnie płytek przed trudnymi plamami i wilgocią. W przypadku niektórych modeli, np.  wykonanych z ciętej cegły rozbiórkowej, w newralgicznych miejscach, np. przy kuchence, ściana z cegły powinna być dodatkowo zabezpieczona np. przy pomocy szklanej tafli ze szkła hartowanego. 

Czerwona cegła w kuchni

Materiał wykończeniowy tego typu to świetny dodatek do kuchni inspirowanej stylem industrialnym w kuchni. Estetyka loftowa wywodzi się z okresu Wielkiego Kryzysu w Stanach Zjednoczonych, kiedy to opuszczone pomieszczenia pofabryczne zamieniano w lokale mieszkalne. W efekcie lofty charakteryzują elementy wystroju typowe dla ówczesnych fabryk: beton, szkło, metal i cegła właśnie.

Warto jednak wiedzieć, że cegła do kuchni w takim wydaniu to dość wyrazisty materiał wykończeniowy – daje zdecydowany efekt i stosowana w nadmiarze, może nieco przytłoczyć całą aranżację. Dlatego dobrym sposobem jest montowanie czerwonej cegły miejscowo. Materiał tego typu na ścianie między dolnym a górnym rzędem szafek czy przy kuchennym stole pozwoli dodatkowo podkreślić te strefy na tle całej stylizacji pomieszczenia. 

Cegła w naturalnej rdzawej kolorystyce zestawiona z metalowymi dodatkami, ciemnymi elementami wystroju oraz drewnem będzie prezentować się świetnie. Czerwona cegła w kuchni może być też dobrym uzupełnieniem aranżacji utrzymanej w stylu skandynawskim. Białe meble, drewniane blaty w naturalnym wydaniu i cegła właśnie, dadzą ciekawy efekt aranżacyjny.

Biała cegła w kuchni

To rozwiązanie, które świetnie wpisuje się w estetykę wspomnianego już stylu skandynawskiego czy wnętrzarskiego boho. Biała cegła do kuchni da znacznie subtelniejszy efekt niż modele utrzymane w rdzawej kolorystyce, dlatego jest to dobre rozwiązanie, jeśli szukasz bardziej stonowanych elementów wystroju.

Materiał wykończeniowy utrzymany w jasnej tonacji nie przytłoczy aranżacji, jak mogłoby się zdarzyć w przypadku czerwonych odpowiedników stosowanych w nadmiarze. Kuchnia w cegle i drewnie utrzymana w jasnej tonacji to wnętrzarski klasyk, który pasuje nie tylko do wymienionych już stylów, ale może być też dobrym przepisem na pomieszczenie rustykalne czy nowoczesne.

Jak widzisz, kuchnia z cegłą w roli głównej daje szereg ciekawych możliwości aranżacyjnych. Materiał sprawdza się w różnych wydaniach, więc stawiając na cegłę, wciąż masz naprawdę spore pole do stylizacyjnego manewru. Co więcej, dostępne na rynku rozwiązania to naprawdę szeroka paleta materiałów wykończeniowych, dlatego łatwo możesz uzyskać wymarzony efekt aranżacyjny.